IEC POSODABLJA STANDARD Z ZAHTEVAMI ZA POMORSKE NAVIGACIJSKE ZASLONE

Pripravila in povzela: Dijana Jevtić, mag.

Nebesna navigacija je ena najstarejših metod pomorščakov za vodenje ladij. V preteklosti, ko mornarji niso mogli več slediti svoji poti s pomočjo orientacijskih točk, so položaj svoje ladje določali s položajem sonca ali gibanja zvezd. Danes so jim na voljo napredne tehnologije, kot so radarji, GPS, elektronske karte in drugo.

Da bi bili podatki, ki se prikazujejo na teh napravah, čim bolj natančni in zanesljivi, pa je IEC objavila novo izdajo standarda IEC 62288. Slednji vsebuje simbole za povezavo vseh senzorjev v enotno, skupno digitalno omrežje, kjer so združene vse informacije glede načrtovanja poti, spremljanja stanja plovbe, opozorilnih sistemov ter alarmov itd.

S tem standardom IEC želi pomorščakom zagotoviti enostavnejšo in varnejšo plovbo. 

Standard je privzet kot SIST EN IEC 62288:2022 Oprema in sistemi za pomorsko navigacijo in radiokomunikacije - Predstavljanje podatkov o plovbi na ladijskih navigacijskih prikazovalnikih - Splošne zahteve, merilne metode in pričakovani rezultati preskušanja (IEC 62288:2021).

Standard lahko kupite preko spletne trgovine (http://www.sist.si/ecommerce/) oz. ga naročite po el. pošti: prodaja@sist.si, kjer dobite tudi vse informacije o cenah standardov. Prodaja SIST tudi posreduje pri nakupu standardov iz tujine. 

Vir: IEC updates standard for maritime navigation display requirements | IEC


Morda vas zanima