Slovenski inštitut za standardizacijo

 

NOVIČKE IZ KONTAKTNE TOČKE: VARNEJŠE BARVE ZA TETOVIRANJE V EU

Pripravila in povzela: Enisa Šmrković, mag.

Črnila za tetoviranje, ki jih potrošnik pogosto ne pozna, lahko vsebujejo kemikalije, ki so strupene za razmnoževanje, so mutagena ali rakotvorna (CMR). Nova omejitev za nevarne kemikalije, ki jih vsebujejo zmesi za črnila za tetoviranje in permanentno ličenje, je stopila v veljavo januarja 2022 in prepoveduje več kot 4.000 snovi. Za dva dodatna pigmenta je bilo odobreno enoletno odstopanje, da bi podjetja imela več časa za iskanje varnih alternativ.

Tetovaže so priljubljena oblika poslikave telesa, kar dokazuje dejstvo, da jih ima vsaj 12 % Evropejcev. V starostni skupini od 18 do 35 let je največ oseb, ki imajo tetovažo.

Zdravstvena tveganja zaradi uporabe umazanih igel za vbrizgavanje črnila so že dolgo pod drobnogledom. Zdaj so bili analizirani tudi pomisleki, povezani s kemikalijami, njihova tveganja pa so bila urejena na ravni EU.

Da bi zaščitili evropske državljane, je na tisoče nevarnih kemikalij, ki jih najdemo v črnilih za tetoviranje in permanentno ličenje, od januarja 2022 v EU omejenih v skladu z uredbo REACH.

Omejitev na primer zajema kemikalije, ki povzročajo raka ali genske mutacije, kemikalije, ki so strupene za razmnoževanje, ter snovi, ki povzročajo preobčutljivost in draženje kože. Cilj ni prepovedati tetoviranje, temveč zagotoviti večjo varnost barv, ki se uporabljajo pri tetoviranju in permanentnem mejkapu.

Kronične alergijske reakcije in druge vnetne kožne reakcije zaradi barv za tetoviranje in permanentni mejkap naj bi se zaradi omejitve zmanjšale. Zmanjšala bi se lahko tudi resnejša tveganja za raka, poškodbe DNK ali motnje reproduktivnega sistema, ki bi jih lahko povzročile kemikalije, uporabljene v barvah.

Standard, ki ureja to področje je

SIST EN 17169:2020 – Tetoviranje – Zahteve za varno in higiensko prakso

Ta standard določa higienske zahteve pred in med tetoviranjem ter pri negi tetovaže. Zagotavlja smernice za osebe, ki tetovirajo, in njihove rutinske interakcije s strankami in javnimi organi. Podaja smernice za pravilnost postopkov, ki so potrebni za zagotavljanje optimalne varnosti stranke, osebe, ki tetovira, in drugih posameznikov v delovnem prostoru, kjer se izvaja tetoviranje.

Standard lahko kupite preko spletne trgovine (http://www.sist.si/ecommerce/) oz. ga naročite po el. pošti: prodaja@sist.si, kjer dobite tudi vse informacije o cenah standardov. Prodaja SIST tudi posreduje pri nakupu standardov iz tujine. 


Morda vas zanima