Slovenski inštitut za standardizacijo

 

NOVIČKE IZ KONTAKTNE TOČKE: SISTEM SAFETY GATE

Pripravila in povzela: Enisa Šmrković, mag.

Evropska komisija je 13. marca 2023 objavila letno poročilo o evropskem sistemu Safety Gate – sistemu hitrega obveščanja o nevarnih neživilskih izdelkih. Poročilo zajema opozorila, sporočena v letu 2022, in odgovore nacionalnih organov. Tveganje za zdravje, povezano s kemičnimi snovmi, je bilo najpogosteje prijavljeno tveganje, ki je bilo ugotovljeno tudi pri najrazličnejših izdelkih. Že drugo leto zapored so igrače in avtomobili na vrhu lestvice najpogosteje prijavljenih kategorij izdelkov.

Glavne ugotovitve poročila

Leta 2022 so se organi iz 30 sodelujočih držav mreže Safety Gate (države članice EU, Norveška, Islandija in Lihtenštajn) odzvali na 2117 opozoril s 3932 nadaljnjimi ukrepi. V vseh državah članicah so organi za nadzor trga redno spremljali opozorila in izmenjevali dodatne informacije. 84 % nadaljnjih ukrepov je vključevalo dodatne nacionalne ukrepe. Avstrijski organi za nadzor trga so na primer odkrili igračo, ki je vsebovala enostavno snemljive dele, kar je predstavljalo nevarnost zadušitve za otroke. Po obvestilu avstrijskih organov o sistemu Safety Gate so slovenski organi prepoznali igračo na svojem trgu, trgovci na drobno pa so izdelek lahko hitro odpoklicali.

V letu 2022 je bilo največ prijavljenih tveganj, povezanih s kemičnimi snovmi, poškodbami in zadušitvijo. Na vrhu seznama najpogosteje prijavljenih kategorij izdelkov so bile igrače, sledila so motorna vozila, kozmetika, oblačila in električni aparati. Pri kozmetičnih izdelkih je bilo lani bistveno večje število opozoril, povezanih s prisotnostjo nedavno prepovedanih kemičnih snovi v parfumih in kremah.

Vseeno pa strmega porasta opozoril v zvezi s kemičnimi tveganji ni bilo samo zaradi kozmetike, saj so bila kemična tveganja ugotovljena v širšem naboru proizvodov. Določene igrače so na primer imele prekomerno koncentracijo ftalatov, kar predstavlja tveganje reproduktivnega sistema.

Naslednji koraki

Komisija je 30. junija 2021 predstavila predlog nove uredbe o splošni varnosti proizvodov, ki bo nadomestila sedanjo Direktivo o splošni varnosti proizvodov. Uredba bo posodobila splošni okvir za varnost neživilskih potrošniških izdelkov, pri čemer bo ohranila svojo vlogo varnostne mreže za potrošnike in zagotovila, da bodo rešeni varnostni izzivi, ki jih prinašajo nove tehnologije in rast spletne prodaje.

Uredba o splošni varnosti izdelkov bo pomagala zagotoviti, da se bodo v EU ali drugje prodajali samo varni proizvodi, tako na spletu kot v trgovinah. Znatno bo izboljšala izpolnjevanje pravil o varnosti proizvodov, nadzor trga in odpoklic nevarnih neživilskih izdelkov.

Ozadje

Sistem Safety Gate od leta 2003 omogoča hitro izmenjavo informacij med državami članicami EU/EGP in Evropsko komisijo o nevarnih neživilskih izdelkih, ki predstavljajo tveganje zdravja in varnosti potrošnikov. Lahko se sprejmejo ustrezni nadaljnji ukrepi in izdelki se lahko odstranijo s trga.

Da bi olajšala kroženje informacij v javnosti, Komisija upravlja tudi javno spletno mesto Safety Gate, ki ima sodoben in uporabniku prijazen vmesnik za lažji postopek obveščanja. Strani so prevedene v vse jezike EU, poleg islandščine še v norveščino, v zadnjem času tudi v arabščino in ukrajinščino. Podjetja lahko uporabljajo tudi Business Gateway za hitro in učinkovito obveščanje nacionalnih organov o varnostnih zadržkih v zvezi s proizvodom, ki so ga dali na trg.

Zaveza o varnosti izdelkov določa tudi posebne prostovoljne ukrepe za spletne tržnice, da s svojih platform odstranijo ponudbe izdelkov, ki niso varni. Ta sporazum je že podpisalo 11 spletnih tržnic: bol.com, eMAG, Wish.com, AliExpress, Amazon, eBay, Rakuten France, Allegro, Cdiscount, Etsy in Joom. Zadnje poročilo o napredku Zaveze o varnosti izdelkov je na voljo na spletu.

Lani je Komisija uvedla tudi novo orodje za e-nadzor, imenovano "spletni pajek". Orodje je namenjeno nadaljnji podpori nacionalnim organom pri odkrivanju spletnih ponudb nevarnih izdelkov, označenih v sistemu Safety Gate. Identificira in samodejno navede katero koli od teh ponudb, kar organom pregona omogoča, da izsledijo ponudnika in odredijo učinkovit umik teh ponudb, kar pomaga pri usklajevanju ukrepov in reševanju izzivov spremljanja spletne prodaje nevarnih izdelkov. V zadnjih 6 mesecih je orodje pomagalo obdelati 939 opozoril, kar je povzročilo analizo skoraj 616.000 spletnih mest.

Za več informacij

Safety Gate – 2022 rezultati

Informativni list – Safety Gate

Safety Gate: sistem EU za hitro obveščanje o nevarnih neživilskih izdelkih (europa.eu)

Poslovni portal za prijavo nevarnih izdelkov organom držav članic (europa.eu)

Obljuba o varnosti izdelka (europa.eu)

 

Vir:

https://ec.europa.eu


Morda vas zanima