Slovenski inštitut za standardizacijo

 

60 let sodelovanja CEN in CENELEC

V CEN in CENELEC so 10. junija 2020 obeležili 60. obletnico sodelovanja dveh evropskih standardizacijskih hiš. Čeprav se organizaciji zaradi trenutne zdravstvene situacije temu uspešnemu sodelovanju ne moreta pokloniti z običajnim praznovanjem, bosta ta pomemben mejnik obeležili s posredovanjem obletnici posvečenih vsebin preko spleta.

Natanko pred 60 leti, 10. junija 1960, so predstavniki ISO in IEC v Evropski gospodarski skupnosti (EGS) in državah EFTE dogovorili za ustanovitev dveh evropskih organizacij za standardizacijo, CEN in CENEL, pozneje CENELEC. V Evropi je bil tako postavljen temelj, na katerem se je v naslednjih letih izoblikoval evropski sistem standardizacije, ki ga danes prepoznamo kot neprecenljiv prispevek h gospodarski in socialni blaginji Evrope ter k dobremu delovanju enotnega trga. 

Obletnica je praznik celotne skupnosti: vseh nacionalnih članic CEN in CENELEC, partnerskih organizacij in pridruženih članov, kar 90.000 strokovnjakov različnih tehničnih odborov in ne nazadnje tudi osebja skupnega sekretariat CEN in CENELEC, CCMC, brez katerega vsakdanje sodelovanje obeh organizacij ne bi bilo tako uspešno. Evropska standardizacija je rezultat kolektivnega dela in edinstven primer odprtosti in vključevanja. Današnji dan je priložnost, da evropska standardizacija s ponosom zre na pretekle uspehe in hkrati razmišlja o poti, po kateri želi stopati v prihodnje. 

Kot poklon vsem, ki so pripomogli, da sta CEN in CENELEC danes spoštovani strokovni organizaciji, je nastal projekt »Obrazi standardizacije«, s katerim bodo postopoma z intervjuji predstavljeni posamezni strokovnjaki in s katerim želita CEN in CENELEC simbolično proslaviti neprecenljiv prispevek številnih strokovnjakov, ki s svojo predanostjo in znanjem sooblikujejo evropsko standardizacijo. Prvi v nizu je video intervju z gospodom Christianom Wetterbergom, predsednikom CEN/TC 52 Varnost igrač in direktorjem, višjim direktorjem in vodjem globalne skupine za varnost in skladnost izdelkov pri skupini LEGO, ki si ga lahko ogledate na tej povezavi. 

Dogajanju ob 60. obletnici CEN in CENELEC pa lahko sledite tudi na tej povezavi.