Slovenski inštitut za standardizacijo

 

SVETOVNI DAN STANDARDIZACIJE 2019

Ali veste, da bi bilo življenje brez standardov bolj zapleteno? Obtičal bi promet, odpovedal bi internet in na cedilu bi nas pustili sistemi, ki so odvisni od informacijske tehnologije. Razumevanje pomena standardov je lahko ključ do uspeha vseh zaposlenih in mladih, ki se šele izobražujejo.

Na SIST smo 15. oktobra 2019 praznovali svetovni dan standardizacije v krogu izkušenih predstavnikov standardizacije, ki so predstavili svoje videnje pomena standardov ter študentov Fakultete za strojništvo, ki so se na začetku svoje karierne poti seznanili z osnovnimi informacijami o standardih ter možnostih sodelovanja pri pripravi standardov.

Na dogodku smo udeležence seznanili z dejavnostjo slovenske nacionalne standardizacije in s praktičnimi primeri predstavili pomen standardov pri zagotavljanju kakovosti proizvodov in storitev, zviševanju ravni varnosti, varovanju zdravja in življenja ter varstvu okolja.

 

 

SVETOVNI DAN STANDARDIZACIJE PRAZNUJEMO TUDI NA SIST

 

Vsako leto 14. oktobra člani ISO, IEC in ITU praznujemo svetovni dan standardizacije, da počastimo tisoče strokovnjakov po vsem svetu, ki pripravljajo prostovoljne standarde.

Zato vas vabimo, da se nam pridružite na praznovanju svetovnega dne standardizacije, ki bo v torek, 15. oktobra 2019, od 12. do 15. ure na Šmartinski cesti 152 v Ljubljani, kjer boste izvedeli številne koristne informacije o standardih.

 

VABLJENI NA DAN STANDARDIZACIJE 2019

 

Ali veste, da bi bilo življenje brez standardov bolj zapleteno? Obtičal bi promet, odpovedal bi internet in na cedilu bi nas pustili sistemi, ki so odvisni od informacijske tehnologije. Razumevanje pomena standardov je lahko ključ do uspeha vseh zaposlenih in mladih, ki se šele izobražujejo.

Vabimo vas, da se nam pridružite na praznovanju svetovnega dne standardizacije, ki bo v torek, 15. oktobra 2019, od 12. do 15. ure na Šmartinski cesti 152 v Ljubljani, kjer boste izvedeli številne koristne informacije o standardih.

Po kratki predstavitvi Slovenskega inštituta za standardizacijo boste na »okrogli mizi« lahko sodelovali v dialogu o vlogi standardov in prenosu znanja v slovensko gospodarstvo. Z medgeneracijskim dialogom želimo dati mladim udeležencem priložnost, da s svojimi svežimi idejami uresničijo cilje za lastni strokovni razvoj, izkušeni strokovnjaki pa bodo z nami delili izkušnje na prehojeni poti ter svoje videnje pomena standardov. S skupno energijo želimo doseči dobro za širšo skupnost in uresničiti nove ideje, ki bodo izboljšale konkurenčnost slovenskega gospodarstva ter dvignile kakovost našega življenja.

Če vas zanimajo informacije o slovenskih standardih, a vam pojasnila na naši spletni strani www.sist.si niso dovolj, nas obiščite v torek, 15. oktobra 2019, in z veseljem vam bomo odgovorili na vprašanja. Standarde si boste lahko ogledali v naši knjižnici, ta dan pa bo za vas ob nakupu veljal tudi poseben popust ob dnevu standardizacije.

Zaradi omejenega števila prostih mest vas prosimo, da se na dogodek prijavite do 14. oktobra 2019 (sist@sist.si).

 

 

Poslanica IEC, ISO in ITU ob svetovnem dnevu standardizacije 2019

 

VIDEO STANDARDI USTVARJAJO GLOBALNI ODER

 

James M. Shannon,
predsednik IEC

John Walters,
predsednik ISO

Houlin Zhao,
generalni sekretar ITU

Video je sodobni medij izražanja. Tehnološki napredek je spremenil naš svet, v temeljih je pretresel zabavne vsebine, povezal nas je s prijatelji in družino po vsem svetu, obogatil je naše komunikacijske izkušnje ter omogočil znatno izboljšanje v zdravstveni oskrbi in izobraževanju.

Inovativnost zadnjih desetletij je spodbudila velik napredek v kakovosti videa. Hkrati je video postal tudi dostopnejši in ljudem po vsem svetu pomaga, da svoje zgodbe delijo v živo, v gibljivih slikah. Te prednosti tako v prefinjenosti kot tudi v dostopnosti videa temeljijo na mednarodnih standardih.

Algoritmi za stiskanje video posnetkov, standardizirani v sodelovanju med IEC, ISO in ITU, so bili nagrajeni z dvema nagradama Primetime Emmy, s čimer je bilo priznano, da so ti standardi ključnega pomena za zmožnost industrije zadovoljiti naraščajoče povpraševanje po videu, ki je med najbolj uporabljanimi aplikacijami na globalnih omrežjih.

Mednarodni standardi izpolnjujejo napredne zahteve video industrije ter omogočajo enostaven prehod na naslednjo generacijo video tehnologij. Priznani mednarodni standardi omogočajo široko uporabo avdiovizualnih storitev na različnih medijih ter širitev trga video vsebin, novih aplikacij in storitev.

Mednarodni standardi izpolnjujejo povpraševanje industrije po izdatnih zmogljivostih stiskanja. Omogočajo tudi nemoten prehod na naslednjo generacijo tehnologije za stiskanje videoposnetkov, kar industriji pomaga k povečevanju donosa na vsakem valu investicij.

Če so standardi povsod po svetu prepoznani in spoštovani, pomeni, da je lahko video, kodiran na eni napravi, dekodiran na drugi, pa naj bo katerakoli že. To uvaja ekonomijo obsega, ki pomaga k rasti trga, inovatorjem pa daje samozavest, da vlagajo v nove video aplikacije in storitve.