Slovenski inštitut za standardizacijo

 

Svetovni dan standardizacije 2020: Zaščitimo planet s standardi

Vsako leto 14. oktobra obeležujemo svetovni dan standardizacije, da počastimo prizadevanja tisočih strokovnjakov po vsem svetu, ki sodelujejo pri pripravi standardov.

Osrednja tema letošnjega svetovnega dne standardizacije je "Zaščitimo planet s standardi".

Od več kot 22 000 mednarodnih standardov ima ISO več kot 200 standardov povezanih z energetsko učinkovitostjo in obnovljivimi viri energije, veliko več pa jih je v pripravi. Za več informacij nas kontaktirajte na: sist@sist.si.

 

SVETOVNI DAN STANDARDIZACIJE 2020

ZAŠČITIMO PLANET S STANDARDI

 
Zemlja je majhen življenjski prostor v prostranem sončnem sistemu. Za življenje na zemlji potrebujemo energijo sonca. V zadnjem stoletju smo s sodobno civilizacijo in obsežno industrijsko dejavnostjo znatno prispevali k toplogrednim plinom. Soočamo se z negativnimi vplivi na naše podnebje in vse oblike življenja. Tudi hitra rast prebivalstva in široka urbanizacija zahtevata odgovorno uporabo omejenih virov.
 
Da bi zmanjšali vpliv človeka na naš planet, potrebujemo politično voljo, konkretne ukrepe in prava orodja. Mednarodni standardi so tako orodje. Mednarodni standardi, pripravljeni v IEC, ISO in ITU, upoštevajo preizkušene in dejanske rešitve tehničnih izzivov. Pomagajo širiti strokovno in tehnološko znanje znotraj razvitih in razvijajočih se držav. Standardi zajemajo vse vidike varčevanja z energijo ter kakovosti vode in zraka. V njih so zapisani standardizirani protokoli in merilne metode. Njihova široka uporaba pomaga zmanjšati vpliv industrijske proizvodnje in procesov na okolje, olajša ponovno uporabo omejenih virov in izboljša energijsko učinkovitost.
 
 
Yinbiao Shu,
predsednik IEC
Eddy Njoroge,
predsednik ISO
Houlin Zhao,
generalni sekretar ITU