Skupna pobuda za standardizacijo: Objavljen je Priročnik o sklicevanju na standarde v javnih naročilih v Evropi (ukrep 11 SIS)

SKUPNA POBUDA ZA STANDARDIZACIJO: OBJAVLJEN JE PRIROČNIK O SKLICEVANJU NA STANDARDE V JAVNIH NAROČILIH V EVROPI (UKREP 11 SIS)

Povzela in pripravila: Enisa Šmrković, mag., Kontaktna točka SIST

Priročnik o sklicevanju na standarde v javnih naročilih v Evropi je bil pripravljen v okviru skupne pobude o standardizaciji v okviru ukrepa 11 "Pilotni projekt o večji uporabi standardov v javnih naročilih za boljše izvajanje direktiv o javnih naročilih" pod vodstvom Švedskega inštituta za standarde (SIS) in ga je financirala Evropska komisija. Namenjen je usmerjanju uradnikov za javna naročila po vsej Evropi pri tem, kako lahko izboljšajo sklicevanje na standarde v javnih naročilih.

Priročnik je bil pripravljen z navdihom iz podobnih priročnikov, ki so bili objavljeni v Španiji in na Danskem leta 2017, in s podporo svetovalne organizacije DanSense. V letu 2018 je strokovna komisija to gradivo prenovila, ocenila in pregledala v treh ločenih krogih. Pri pripravi osnutka gradiva so sodelovale organizacije, ki sodelujejo tudi pri ukrepu 11 za standardizacijo: DS, ECOS, Evropska komisija (Strategija javnega naročanja enote GD GROWTH), SIS, Swedac (nacionalni švedski akreditacijski organ), Nacionalna agencija za javna naročila (Švedska) in UNE.

Uporaba tega priročnika na nacionalni ravni v naslednjih mesecih je namenjena preskusnemu obdobju ter naj bi prispevala povratne informacije za njegovo nadaljnje izboljšanje in morebitno možnost potrditve kot uradnega priročnika CEN.

Od leta 2019 bo v okviru skupne pobude o ukrepu 11 za standardizacijo organiziranih več delavnic po vsej Evropi, da bi se zavedanje o priročniku bolj razširilo.

Povezava do priročnika