Varno skozi sezono alergij, s standardom SIST EN 16868:2019

Vsako pomlad, ko so dnevi daljši in več časa preživimo v naravi, se z užitkom nastavljamo prvim sončnim žarkom, ki nas razvajajo po dolgi zimi. Vendar se za vse več ljudi ta idilična slika spremeni v pravo nočno moro. Ljudje, ki so alergični na cvetni prah, imajo spomladi pogosto težave s solzenjem oči, kihanjem ali oteženim dihanjem.

Alergije na cvetni prah so vedno večja težava v razvitem svetu. Z vzajemnim učinkom cvetnega prahu in toplejšim podnebjem postaja sezona alergij daljša in pogostejša kot v preteklosti. Zbiranje informacij in napoved obremenjenosti zraka s cvetnim prahom in trosom gliv ter njunim tveganjem za zdravje lahko nudi prvo pomoč pri zmanjšanju njunega vpliva na zdravje. Alergiki se ob upoštevanju teh napovedi lahko izognejo alergenom in zmanjšajo tveganje za zdravje, zdravniki pa lažje določijo diagnozo in predpišejo ustrezno zdravljenje.

Standard SIST EN 16868:2019, Zunanji zrak – Vzorčenje in analiza cvetnega prahu in trosov gliv v zraku za alergijsko omrežje – Volumetrična Hirstova metoda, opisuje postopke vzorčenja in analize cvetnega prahu in trosov gliv za zagotavljanje informacij o tveganjih za alergijo. Standard je pripravil CEN/TC 264 Kakovost zraka, katerega delo na nacionalni ravni spremlja SIST/TC KAZ Kakovost zraka.

Vir: www.CEN.eu